Wij maken gebruik van cookies

Page content

Wat is kitebuggyen?

Wat is kitebuggyen?

Kitebuggyen is een strand sport waarmee je je in een buggy (karretje) voort laat trekken door een kite (vlieger). Simpel gezegd gebruik je een vlieger om voorruit te komen op een strandkar. Dit klinkt op deze manier een beetje saai, niets is minder waar. Deze spectaculaire sport is een beetje de voorloper van het kitesurfen.

Wat is kitebuggyen precies?

Peter Lynn is de grootvader van het kitebuggyen zoals wij het nu kennen. In 1990 bedacht hij de buggy die nu overal wordt gebruikt. De lynn-buggy is een driewielig karretje, gemaakt van roestvrijstalen buis en geheel demontabel. Het gewicht is ongeveer 8 kilo. Gemakkelijk te vervoeren dus! De coureur zit tussen de twee achterste wielen en bestuurt met zijn voeten het voorste wiel. Die wielen zijn met opzet klein gehouden, 16” diameter, zodat de rijder niet met zijn ellebogen tegen de banden stoot.

Bron: Stuntvliegers, het handboek 

Het is mogelijk om harder dan de windsnelheid te rijden en zelfs schuin tegen de wind in te gaan. De top ligt rond de 100 km/h. Echter worden deze snelheden alleen gehaald op professioneel niveau. En zelfs dan alleen bij de top van de top.Wat is kitebuggyen

De buggy wordt voortgetrokken door de trekkracht van de vlieger. Door de vlieger op snelheid te houden ga je zelf ook steeds sneller. Het is gewoonlijk om matrasvliegers te gebruiken. Deze zijn gemakkelijk te besturen en je kunt ze zelf op laten.

Bij First Choice Events krijg je eerst een introductie over het vliegeren voordat je in de buggy stapt. Wij hebben stevige veilige buggy’s. De vliegers die wij gebruiken zijn heel vriendelijk voor de gebruiker. Wat betekent als het fout gaat laat je gewoon een hand los en kom je vanzelf tot stilstand!

Waar kan je goed kitebuggyen?

Maar wat zijn nu goede omstandigheden om te kitebuggyen? Eigenlijk heb je alleen een grote oppervlakte nodig met veel wind. Dit is bijna altijd aan het strand. Maar niet overal in Nederland mag het. Soms is het verboden ivm wandelaars en andere genieters van het strand. Dus je wilt een groot breed strand waar veel wind is. Oostvoorne is hiervoor ideaal!

George Pocock – De eerste kitebuggy

Charvolant - De eerste kitebuggy George Pocock was een Engelse onderwijzer begin 19e eeuw en uitvinder van de Charvolant. Een lichtgewichtkarretje dat aangedreven werd door zijn 4-lijns perekop vliegers. In 1826 reed zijn koets door het Engelse landschap. Pockock claimt in zijn ‘A treatise of the Aeropleustic Art‘ dat zijn Charvolant in staat was om een snelheid te halen van 30 km/h met vier of vijf passagiers aan boord. De vliegers werden in tandem gevlogen en Pocock kon ze met vier lijnen besturen ‘met alle winden mee’. Wij hebben zo onze twijfels bij dit mooie verhaal… 30 km/h is best snel om door de modderige onverharde wegen heuvel op en af te gaan. En nog vijf man in een koets zonder luchtbanden…? Of dit verhaal klopt is nooit historisch bewezen maar zijn bevindingen staan als een huis. Pocock reed de eerste buggy.

Bron: Stuntvliegers, het handboek

Sportief bedrijfsuitje op het strand?

Ben je sportief ingesteld en vind je het fijn om uit te waaien op het strand? Dan is het interessant om te kijken bij onze sportieve bedrijfsuitjes. Wij komen overal in Nederland op locatie! Interesse of vragen? Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of geef ons een belletje

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is kitebuggyen?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: