Demonstratie zandsculpturen
05 juni 2018 
3 min. leestijd

Demonstratie zandsculpturen

Zandsculpturen klinkt redelijk simpel, maar niets blijkt minder waar. Tijdens een demonstratie zandsculpturen ging kunstenaar Jaap Tichler ging aan de slag met het thema feest aan zee. Feest aan zee is het thema waar heel Den Haag de afgelopen tijd mee bezig is. Precies 200 jaar geleden richtte Jacob Pronk het eerste badhuis van Scheveningen op. Sinds die tijd is alles zich aan het ontwikkelen. Zo werd het badhuis van Pronk al na 10 jaar gesloopt en kwam er een stedelijk badhuis met de naam Grand Hôtel des Bains voor terug. Niet veel later ging ook entertainment een grote rol spelen en hier valt ook het maken van zandsculpturen onder! Sinds 1991 wordt er elk jaar een zandsculpturenfestival gehouden waarbij de grootste en mooiste kunstwerken worden gemaakt.

Midden op een plein waar ondertussen de ambachtsliedenmarkt plaats vond, kon Jaap aan de slag. Binnen het eerste half was al een beetje te zien wat het eindresultaat moest zijn. Maar het sculptuur was nog lang niet af. Je kon steeds beter zien dat het een gezicht moest worden. Eerst de rondingen zoals een neus en waar de ogen en de mond moesten komen. Daarna het masker wat de vrouw ophad en toen de afwerking.

Demonstratie zandsculpturen is eigenlijk een optreden

Terwijl Jaap bezig was met het zandsculptuur kwamen er verschillende mensen kijken en werden er diverse vragen gesteld. Een meneer vroeg hoelang het sculptuur bleef staan en toen hij hoorde dat het na een dag werd afgebroken vond hij dat erg zonde. Je moet het zandsculpturen eigenlijk meer als een optreden zien. Het is niet zoals een schilderij wat je kan verplaatsen en wat eigenlijk altijd in tact blijft. Een zandsculptuur is maar voor even, je kan het niet verplaatsen en als er een emmer water overheen wordt gegooid, blijft er ook niet veel meer van over. Vele andere kwamen kijken en waren onder de indruk van wat er gemaakt werd. Ook kinderen vonden het prachtig wat Jaap aan het maken was. Voor de kinderen was er de kans om hun eigen zandsculptuur te maken.

Later op de middag was er een workshop voor de kinderen waarbij zij konden proberen om hun eigen zandsculptuur te maken. Vol enthousiasme gingen zij aan de slag, een boot, een vis en andere sculpturen kwamen tot leven. Ik kon het zelf ook niet laten om mijn aller eerste zandsculptuur te maken. Het idee was een dobbelsteen en die is aardig goed gelukt al zeg ik het zelf. Met een beetje hulp van Jaap dan wel, want het is maken van een zandsculptuur klinkt inderdaad makkelijker dan dat het echt is!

Jaap is bezig met het zandscuptuur Zandsculptuur van een afstand waarbij het gezicht goed te zien is Het haar van de vrouw wordt gemaakt De details in de ogen worden aangebracht Het masker van de vrouw met verschillende versieringen erop De verschillende versieringen worden aangebracht op het masker De golven aan de onderkant van het zandsculptuur worden gemaakt Het gezicht van dichtbij Het gezicht met het versierde masker toen deze klaar was Het gehele zandsculptuur toen deze klaar was Zandsculptuur van een dobbelsteen Jaap is bezig met het masker was op het gezicht van de vrouw zit

Reactie plaatsen

Snel en makkelijk onze beschikbaarheid opvragen.

[gravityform id="3"]

Waarom kies je voor First Choice Events?

  • Klant beoordeling van 9.2
  • Binnen 15min. antwoord
  • Komen op iedere locatie